Apollo 6 - Agona

Go to content
Apollo 6
Detta affärs-, bank- och bostadshus uppfördes år 1956 i anslutning till Nybros viktigaste offentliga rum - Torget. Byggnaden har ett tidstypiskt uttryck och är ett igenkännande objekt för alla med anknytning till Nybro.
 
Hyreshuset har en välkomponerad fasad med ljus puts och fina detaljer i koppar. För att hålla nere byggnadshöjden är det översta våningsplanet indraget från fasadlivet med istället fantastiska balkonger ut mot torget. Hörnet där "Nybros klocka" sitter (som håller tiden i Nybro) är arkitektoniskt markerat.
 
Fastigheten uppfördes av det lokala byggföretaget O.G Olsson och SE Banken har huserat i lokalerna sedan byggnationen. Byggnaden inrymmer totalt nio lägenheter fördelade i två trappuppgångar och består av fyra tvårumslägenheter, tre fyrarumslägenheter och en femrumslägenhet. En del av bostäderna har jättefina balkonger mot torget och i vissa finns eldstäder bevarade.
 
Här befinner man sig i absolut centrum av Nybro med närhet till all service och handel. Ett stenkast bort ligger järnvägsstationen med utmärkta pendlingsmöjligheter till både Kalmar och Växjö.
 
Fastigheten Apollo 6 införlivades i Agonas fastighetsbestånd år 2011 och uppgår numera i grannfastigheten Apollo 7.
Byggnaden ingår i Nybro kommuns särskilt värdefulla byggnader.
 
 
Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Nybro stad 2010.
(Kalmar läns museum, byggnadsantikvarisk rapport januari 2011)
APOLLO 6
Storgatan 5, Fabriksgatan 2
Fastighetsbeteckning: Apollo 6
Område: Centrum
Byggår: 1956
Bostäder: 9 st
Lokaler: 672 kvm


AVSTÅND
Tågstation: 200 m
Restauranger & caféer: 20 m
Back to content