Bofinken 7 - Agona

Go to content
Bofinken 7
"Pelarhuset" är en särling bland Malmens bebyggelse då huset vid bebyggelsen var en av Kalmar stads få friliggande villor. Den vackra byggnaden efterliknar en italiensk patriciervilla med stildrag från både nyrenässansen och nyromantiken. Vid uppförandet på 1880-talet tillämpades huset som en förnärmare privatbostadsvilla. Fasen på entréplanet utgörs av en pelararkad och ovanför en kolonnarkad, samt kolonner vid sidan av fönstren mot Unionsgatan. En staty som troligen ska efterlikna en grekisk gud står infälld i fasaden, vid uppförandet fanns två vackra statyer men den ena är helt borttagen efter en olyckshändelse då statyn inte längre kunde behålla sitt ursprungliga utseende. När huset byggdes hade bygganden storslagen utsikt från balkongen mot slottet och den då nya järnvägen. Redan efter några årtionden blev byggnaden förbyggd och utsikten försvann. Första kända ägaren till huset var J.A. Sjöbladh.
  
På innergården finns ett tvåvåningshus i trä som liksom lutar sig mot grannfastighetens brandmur. Flygelbyggnaden är uppförd mellan åren 1902 till 1906. Gårdshuset är uppfört någon gång före 1902.
  
Idag finns det totalt 11 lägenheter i varierande storlekar, allt från ettor på 29 kvm till treor på 82 kvm. Två av lägenheterna är belägna i gårdshuset.
  
Fantastiskt läge med närhet till allt, dessutom en härlig trädgård med blomstrande fruktträd. En mindre uteplats finns till hyresgästernas förfogande och ett cykelskjul. Det finns även fem parkeringsplatser att hyra.
 
 
Källa: Kalmars Gatunamn (Per Jarlbo)
Hus i Kalmar (Stadsarkitektkontoret i Kalmar 1980)
"Pelarhuset" Byggnadsantikvarisk kontroll (Länsstyrelsen i Kalmar Län, Edlund rapport 1997)
BOFINKEN 7
Unionsgatan 5
Fastighetsbeteckning: Bofinken 7
Område: Malmen
Byggår: 1880-tal
Bostäder: 11 st
Förråd: 1 st
P-platser: 5 st


AVSTÅND
Buss: 100 m
Tåg: 600 m
Flyg: 4 km
Restauranger & caféer: 100 m
Gym/motion: 500 m
Livsmedel: 40 m
Back to content