Mars 11 - Agona

Go to content
Mars 11
Byggnaden är mest känd som "Gamla Ljungdahlshuset" då det från början var en fabriksbyggnad för kuvertillverkning . Här startade AB Sture Ljungdahls sin verksamhet som en av landets främsta kuverttillverkare. Byggnaden är uppförd och tillbyggd i flera omgångar från år 1915 till år 1950. Huskropparna hålls samman av en genomgående sparsmakad arkitektur med generösa fönster och ljus puts med reliefgrund. På hörnhuset som tillkom på 1950-talet återfinns fina detaljer såsom tornhuven och vid denna tidpunkt tillkom även den indragna balkongen som ytterligare ett lyft för byggnadens arkitektur.
 
Kuverttillverkningen pågick ända fram till början av 1970-talet då lokalerna inte längre var tillräckliga och började bli gamla. Den gamla fabriken såldes då till Nybro kommun som hyrde ut den till skiftande ändamål.
 
I början av 1990-talet när stod huset helt tomt och förfallet tog en konstellation vid namn BOLO över och totalrenoverade huset. Fabriken omvandlades till ett hyreshus med lokaler i bottenplan och lägenheter på de övre våningsplanen. Högstandardlägenheter tillskapades med bland annat parkettgolv från Kährs och italiensk marmor i hallen. Totalt 37 bostadslägenheter fördelade på tre våningsplan, allt från enrumslägenheter på cirka 37 kvm till större femmor på cirka 176 kvm. På grund av de kulturella värdena fick man inte ändra något i det yttre.
 
Huskropparna är byggda runt en härlig innergård som idag är inglasad och fungerar som husets vinterträdgård. Innergården har en fantastisk akustik och här bjuder Agona Fastigheter in till traditionsenligt Luciafirande varje år.
 
Byggnaden är välkänd i Nybro och kallas i folkmun för "Nybros gräddhylla". Här bor man ståndsmässigt i välplanerade lägenheter med fantastiskt ljusinsläpp. Precis runt knuten är järnvägstationen belägen och all service och handel som Nybro erbjuder finns på gångavstånd.
 
Hyresgäster som återfinns här bland andra är Studieförbundet Vuxenskolan, Folkuniversitetet och Läkarhuset Prima.
 
Till fastigheten hör 32 garageplatser i källaren och 18 parkeringsplatser precis bredvid Stationen för hyresgästernas förfogande.
 
Byggnaden ingår i Nybro kommuns särskilt värdefulla byggnader.
 

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Nybro stad 2010.
(Kalmar läns museum, byggnadsantikvarisk rapport januari 2011)
Mårten Gustafsson (Gamla Ljungdahls historia)
MARS 11
Gamla Stationsgatan 7B
Fastighetsbeteckning: Mars 11
Område: Centrum
Byggår: Från 1910-1960
Bostäder: 37 st
Lokaler: 1937 kvm
Garage: 32 st
P-platser: 18 st


AVSTÅND
Tågstation: 20 m
Restauranger & caféer: 150 m
Back to content