Domprosten 6 - Agona

Go to content
DOMPROSTEN 6
Det gröna "Areskogska huset" med fasad mot Södra Vallgatan är uppkallat efter Kalmarbagaren A.J. Areskog. Huset är uppfört någon gång efter stadsbranden år 1765, troligtvis mellan åren 1765-1771, det nämns för första gången i en bouppteckning år 1785. Byggnaden är typiskt för 1700-talets Kalmar och är än idag mycket välbevarat.
 
"Areskogska huset" låg från början på Södra Långgatan 31, men när tidningen Barometern (i grannfastigheten) behövde bygga ut såldes fastigheten till Kalmar Församling som sen tidigare hade sitt pastorat i kvarteret Domprosten på Södra Vallgatan. Huset flyttades år 1970 till sitt nuvarande läge på en obebyggd tomt precis intill Domprostgården. Tvåvåningshuset har ett högt valmat tak med svängda fall, fyra fönsteraxlar och en gedigen portingång genom bottenvåningen till gården.
 
I samband med förflyttningen av "Areskogska huset" uppfördes en nybyggnation på samma tomt med fasad mot Ölandsgatan. Ett tvåvåningshus med tegeltäckt sadeltak och putsade fasader.
 
Fantastiskt läge, mitt inne i staden, på Kvarnholmen. Vår största hyresgäst är Frösunda som erbjuder assistans till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Lokalerna är charmiga och har hög mysfaktor. Det är beläget precis intill välbevarade Lilla Torget som står helt oförändrat sedan 1800-talet.
 

Källa: Kalmar Lexikon (Kalmar Stads hembygdsförening)
Bagaren i Kalmar (arreskow.se/historia)
Stadsbilden i Kalmar Förändringar i innerstaden 1945-1972 (Thunwall)

DOMPROSTEN 6
Ölandsgatan 22 & Södra vallgatan 6
Fastighetsbeteckning: Domprosten 8
Område: Kvarnholmen
Byggår: 1700-tal
Bostäder: 3 st
Lokaler: 510 kvm
Garage: 1 st


AVSTÅND
Buss: 100 m
Tåg: 300 m
Flyg: 5 km
Restauranger & caféer: 100 m

Back to content