Päronträdet 11-13 - Agona

Go to content
Päronträdet 11-13
Kvarteret Päronträdet utgörs av tre sammanhörande flerfamiljs-bebyggelser mitt på en öppen yta i centrala Borgholm. De tre hyreshusen uppfördes med ett års mellanrum med start år 1948. Bostadshusen är ritade av Kalmararkitekten Evald Claesson år 1947. Han har ritat flera byggnader av funkiskaraktär i såväl Kalmarregionen som i Stockholmsområdet.  
 
Alla tre huskropparna är placerade på ett för 1940-1950-talet typiskt sätt med 2 förskjutna delar, detta för att alla lägenheter skulle få maximalt ljusinsläpp från flera håll. Man har även planerat för luft och ljus mellan de tre huskropparna där det finns rejäla gräsytor och träd planterade. Fasaden är typisk för perioden utan särskilda dekorativa element. För att få lite variation har man arbetat med olika varianter vid fönstersättningen. Nästan alla lägenheter är utrustade med antingen balkong eller för tiden typiskt fransk balkong, där man återfinner karakteristiskt zig-zag-räcke, som även återfinns inne i trappuppgångarna. Under varje hus finns dessutom 4 garage placerade, dit leder små trevliga murade gångar med trappor.
 
Lägenheterna i Päronträdet 11 och 12 består av ettor, tvåor och treor i varierande storlek från 22-81 kvm, medans Päronträdet 13 består av ettor och tvåor från 44-64 kvm. Alla lägenheterna har renoverade, fräscha och kaklade badrum, flera med egen tvättmaskin. Flera av köken har härliga men uppfräschade detaljer bevarade såsom de snedställda överskåpen. Flertalet är även utrustade med fina murade öppna spisar.
 
Här bor man perfekt i Borgholm, närhet till grönområden och fina bad. Man har gångavstånd till det mesta som Borgholm har att erbjuda i service, handel och nöje men ändå lugn och ro.
 

Källa: Liselotte Jumme, sakkunnig utvärdering av Päronträdet, Kalmar läns museum.

PÄRONTRÄDET 11-13
Östra Järnvägsgatan 1, Tallgatan 3 & 5
Fastighetsbeteckning: Päronträdet 11- 13
Område: Centrum
Byggår: 1948-1950
Bostäder: 45 st
Garage: 12 st


AVSTÅND
Busshållsplats: 350 m
Restauranger & caféer: 750 m
Motion: 700 m
Livsmedel: 200 m
Back to content