Råd och tips - Agona

Go to content
KUNDSERVICE > Kundservice > Bostäder
KYL OCH FRYS
I köket ska du regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel, och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet - annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet. Frysen behöver frostas av när det har bildats is. Ett tips för att få isen att tina snabbare är att sätta in byttor/kastruller med varmt vatten. Använd inte vassa föremål för att hacka bort isen, det kan skada din frys. Låt den torka ordentligt innan du slår på den igen.
Tänk på att skydda golvet vid avfrostning, det kan bli mycket vatten. Använd t.ex. tidningar eller handdukar.
Glöm ej att regelbundet rengöra baksidan på kyl och frys för att undvika brandrisk.

RENGÖRA KÖKSFLÄKTEN
I din köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om du har diskmaskin kan du diska filtret i maskinen.
TOALETT OCH BADRUM
I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet, rengör även vattenlåset under handfatet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etcetera får inte spolas ned i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.
STOPP I AVLOPPET
Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten - pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts.
 
Tänk på att du ansvarar för rensning hela vägen ner till och med golvbrunnen. Om fastighetsskötsel måste göra denna rensning kan du tvingas stå för kostnaden . Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!
STRÖMAVBROTT
Stäng av och dra ur sladden till den elektriska apparat du ev startade när strömmen försvann. Kontrollera därefter proppskåpet för att se vilken säkring som löst ut. Har du skruvproppar kan man se att den lilla färg-markerade pricken har släppt, skruva ur den och byt till en ny med samma styrka.

VIKTIGT! Ibland syns det inte att pricken har släppt, utan då får man skruva ur en och en för att kontrollera.

Har du automatsäkringar med vippbrytare ser du vilken det är som har löst ut, för tillbaka brytaren uppåt i on/på-läge.
Det kan även vara så att jordfelsbrytaren har löst ut, den sitter i samma skåp. Prova att föra tillbaka den uppåt. Om det inte går, fäll ner alla brytarna för att därefter föra upp jordfelsbrytaren och så för man upp en vippsäkring i taget för att komma fram till vilken det är som löser ut.
 
Kontrollera även med dina grannar i fastigheten om de har ström eller din elleverantör så det inte är ett större avbrott.
 
Om inget av ovanstående avhjälper problemet gör du en felanmälan på vår hemsida.
PROBLEM MED LÅSET
Om du upplever att nyckeln går trögt i låset, eller trögt att vrida om, då kan du smörja låset med t ex symaskinsolja.
Back to content